Terug

Week 5 en 6

Na de kriebelbeestjes, gaat de interesse volop naar alles wat ze hier op het domein kunnen vinden.  Kastanjes, beukennootjes, mooie gekleurde blaadjes, de regen..... ideaal moment om het over de herfst te hebben.

Op het domein liggen massa’s kastanjes. Deze hebben we eens van dichtbij bekeken en natuurlijk ook geproefd. We zien dat de kastanje in een stekkerbol (bolster) en dan nog eens in een bruin schilletje. We keken ook eens van welke boom de kastanje komt (kastanjeboom). We leerden ook welke kastanjes je kan opeten en welke niet. Degene met een staartje mag je opeten en die dikke platte zonder staartje niet.

We constateerden ook dat de blaadjes allemaal aan het verkleuren zijn en afvallen. Maar aan de boom in Lily haar tuin hangen geen blaadjes maar naalden, en deze verkleuren niet. We zochten ook eens op van welke familie deze boom zou kunnen zijn en we vonden het moeilijke woordje ‘coniferen’. We trokken ons domein in op zoek naar mooie blaadjes, waarmee we later een herfstmannetje mee maakten. We moesten de blaadjes wel eerst tss een krant stoppen en er daarna een zware doos erop. 

Aan de spelletjestafel speelden we een lottospel met verschillende blaadjes. (Dank u Charlotte, mama van Lily) 

Na het vertellen van het verhaal van Vos en Haas (de bui van uil) hadden we een gesprekje over de bliksem en de donder. We leerden dat we eerst de bliksem zien en daarna de donder horen. Sem vertelde dat de donder en bliksem ontstaat doordat de wolken groter worden en als 2 grote wolken dan tegen elkaar botsen dat we dan donder en bliksem hebben. 

Aan ons kleine werktafeltje was er een kaboutertje een beetje eenzaam. Hij wou een vriendje die er net zo uitzag als hem zelf. De sloebers maakten het kaboutertje na zodat hij niet meer alleen zou zijn. Iedereen kwam bij mij aan de beurt.

We sorteerden alle kleurpotloden, volgens de verschillende herfstkleuren. Daarna kleurden we heel wat herfstprenten in.

we oefenden onze fijne motoriek door met vingerverf een spinnenweb of het huisje van de slak te volgen. 

Aan de lichttafel werd er met allerlei herfstschatten gespeeld, blaadjes, nootjes, ....

we luisterden naar heel wat gedichtjes over herfstdiertjes, over het bos ..., die we ritmisch herhaalden. We leerden er eentje helemaal uit ons hoofd. Dit over een spin die een kabouter op at. We keken naar moffel en piertje (school-Tv) over de herfst en daarin zagen we van dichtbij hoe een spin een web spon. Daarna maakten we op een groot stuk piepschuim ook een spinnenweb met wol.

We luisterden naar de verhaaltjes:  Vos en Haas en de bui van Uil, Wat nu Olivier, over een beertje dat verdwaald raakte omdat hij een mooi herfstblad in de wind volgde. Kleine egel gaat op reis: over een egeltje dat niet weet wat hij moet meenemen op reis. Zijn vrienden vertellen elk om beurt wat hij moet meenemen. Op het einde was hij bang want hij had zijn mama vergeten. We speelden daarna ook het spelletje egel gaat op reis en hij neemt mee.... de sloebers speelden dit verhaal ook na in de poppenhoek

Fotogalerij: Download foto's