Terug

Bezoek Nicky de Munster Project ‘Ruimte’

Nicky, lid van de Euro Space Society, is dinsdagnamiddag in onze klas geweest met heel veel ruimte- en astronauten-materiaal om te tonen, vast te houden, te proeven. De kleuters waren enorm geboeid en dat een ganse namiddag lang! Zelfs de kinderen van het lager konden tijdens de namiddagspeeltijd meegenieten van de lancering van een raket.

We hebben sinds maandag ook een eigen beamer en projectiescherm in de klas (dus moeten we niet meer naar klas Katrien)

Wat had hij allemaal mee om te tonen(echt, foto’s, filmpjes):

Een echt hitteschild-tegeltje waar de space-shuttle mee bedekt is om hem te beschermen tegen de hitte bij het terugkomen naar de aarde.

Echte astronautenhandschoen van een Rusische astronaut, ook een ruimte-handschoen om mee te werken in de ruimte, uit het ruimteveer, die was veel dikker.

Een ruimte-ijsje, zo een driekleur (roze-wit-bruin), dit is superdroog en licht. We mochten proeven, eens je dit op je tong legt wordt dit met je spuug erbij precies een ijsje (maar dan niet koud) en het smeekt echt naar vanille, aardbei of chocolade.

Echte Aardbeien in een zakje (gedroogd), wanneer je dat eet in de ruimte, dan doe je best eerst een beetje water bij het zakje, en dan heb je weer een sappige aardbei.

Echte ‘Ruimte-boterhammen’, dat zijn eigenlijk gewoon tortillia’s. Ze eten dat in de ruimte omdat echte boterhammen te veel kruimelen, en kruimels zweven dan rond in het ruimteveer of in de space-shuttle, en dat is niet goed. We mochten ook eens proeven. Ze doen daar dan confituur op of zo, maar niet uit een pot maar uit een zakje. Ze duwen dat erop, gebruiken geen mes.

Twee robotwagentjes (schaalmodel) die nog steeds op Mars rond rijden. Ze worden vanop de aarde bestuurd, die robotwagentjes zijn op zoek naar leven op Mars, onderzoeken de bodem, nemen foto’s van op Mars en sturen dit door naar de aarde.

We zagen een filmpje van hoe je in de ruimte gaat slapen. In een slaapzak (anders zweef je rond), slaapzak hangt vast aan de muur. Alles wat je in de ruimte nodig hebt hangt vast, je tube tandpasta, je tandenborstel, je spiegel, je stylo, …, met velcro! Zoals onze figuurtjes op het takenbord.

Hoe was je haar in de ruimte??

Als je astronaut wil worden moet je leren zweven in de ruimte, daarvoor kan je mee met een speciaal vliegtuig zonder stoeltjes en met netten en zachte muren. Het vliegtuig vliegt plots heel steil naar omhoog, op het hoogste punt neus naar beneden en motoren uit. Het vliegtuig laat zich vallen, en op dat moment zweef je, en kan je oefenen. Zo een vliegtuig doet dit wel een 20-tal keer tijdens 1 vlucht.

In een ander toestel leer je om niet misselijk te worden, het zwiert je tegen een grote snelheid rond en rond.

Je moet ook goed kunnen zwemmen, want als je terug naar de aarde komt en in het water valt, dan moet je zelf met een zwaar pak aan uit het toestel geraken.

Wat hebben de kleuters onthouden:

Vik: Nicky had ruimte-pannenkoeken mee, ruimte-boterhammen, omdat die geen kruimels maken. Kruimels van boterhammen vliegen anders rond in het rond en dat mag niet.

maxim: Hij heeft ijsjes getoond, en wij mochten proeven, het smaakte naar aardbei en chocolade.

Loewiz: Nicky had ruimtehandschoenen mee, we mochten die een keer aandoen. Hij had ook een grotere mee met een spiegeltje. Dat spiegeltje is om te kijken naar een knopje op je buik, waar je dan moet aan draaien of op duwen. Want met een ruimtehelm en ruimtepak aan kan je niet naar je buik kijken.

Blixa: Hij had ook wagentjes mee. Die rijden nu op mars om te zien of er daar kleine beestjes zitten.

Améline:Hij had aardbeien mee en die waren een beetje hard (gedroogd). Ze doen er in de ruimte een beetje water bij en dan worden ze weer zacht, en zo kunnen ze die opeten.

Nel: Nicky had een raket mee met een parachute, hij is op het dak geland. Die laat een grote plof en dan vliegt hij snel in de lucht.

Warre: Hij had een filmpje bij van mijn raket (space-shutlle), met de duw-raketten. Nu hebben de astronauten een andere raket, ze zitten in de top om te werken.

Lara: Er was ook een klein wagentje met een ballon (om principe van duw-raketten uit te leggen).

Marie: de aarde draait rond de zon

Améline: Op de aarde is er zwaartekracht, als je springt kom je vanzelf weer op de grond.

Loewiz: Op de maan stuiter je precies, zoals een kangoeroe, maar dan traag. Daar is er geen zwaartekracht. (jawel, maar veel minder dan op aarde)

Lotte: Om de raket naar boven te doen moest hij er vuur aandoen. Ik had mijn oren niet dichtgedaan als de ‘boem’ kwam. Ik was wel geschrokken.

Améline: Ik was van de auto (rijdende raket) met het buisje (azijn + bakpoeder) een beetje geschrokken, er was ook een ‘boem’, en dan rijdt die snel weg.

We hebben met z’n allen genoten van een namiddag lang ondergedompeld te worden in de ruimte!

Fotogalerij: Download foto's