Verslagje ILC- project 2de en 3de graad

Het ILC- project “ Afscheid nemen doet pijn” en “Afscheidsrituelen in de wereld” in de tweede en derde graad is achter de rug.

Het waren drie intense, verrijkende weken voor de leerlingen en de begeleiders.

Na ons bezoek aan het kerkhof te St- Andries werkten we tijdens de lessen levensbeschouwing verder aan dit onderwerp.

In de tweede graad stonden we vooral stil bij het verwoorden van ons verdriet bij het afscheid nemen van een huisdier, een familielid.

In de derde graad verdiepten we ons in de afscheidsrituelen in de verschillende levensbeschouwingen.

De leerlingen verwoorden hun verdriet :

• Mijn poes Pluis gaat ooit dood. Ik verlang er niet echt naar. Daarom geniet ik nu van elke seconde die ik met hem doorbreng.

• Mama en papa missen bompa die gestorven is. Oma en opa doen hetzelfde. Hun hond voelt het als ik ween van verdriet. Zelfs als ik slaap vergeet ik hem niet  want in mijn dromen glijden wij samen van een regenboog.

• Dag opa, Waarom kan ik niet bij je zijn? Ik heb je nooit gekend maar toch mis ik je. Opa ik weet wel dat je naam George is. Je bent mijn held!

• Ik kende je als directeur Patrick. Je stierf aan een ziekte. Ik zag je het laatst op het schoolfeest. Je stierf in warmte, die warmte en steun heb je van je lieve vrouw gehad.

• Liefs omdat je altijd in mijn hart blijft .