Terug

kleuren, citroenen, piraten

We gingen aan het experimenteren met lijm, verf en kleuren. De peuters kregen een groot blad waarop ik behangerslijm goot. Met beide handen gingen ze erin kliederen en wrijven. We roken eraan, voelden hoe plakkerig of glibberig het was. Achtereenvolgens werd er een klodder verf bij gedaan. Ieder mocht een eigen kleurtje kiezen. Sommigen maakten blauwe zee of groen gras, anderen kozen rood of paars. Na veel gewrijf toonde ik hoe ze er met de vingertjes een tekening konden in maken. Met één wreef is die ook meteen weer weg. Er was heel wat klieder- en teken plezier. Aansluitend speelden we verschillende kleurenspelletjes aan de tafel en in de kring.

Tijdens een verhaal van Muis die citroenlimonade maakt met Oscar de olifant kwam het kleur GEEL aan bod. We zochten allerlei voorwerpen in de klas met dezelfde kleur. Zo gingen we erna nog andere spullen zoeken in de andere hoofdkleuren. We maakten een heuse verzameling rond GEEL, ROOD, BLAUW en GROEN.  Toen de peuters dit verhaaltje steeds maar opnieuw vroegen om te vertellen stelde ik voor om eens citroenen mee te brengen. De volgende dag maakten we samen citroenlimonade zoals Muis. We hebben eerst de ingrediënten met alle zintuigen waargenomen. De citroen is geel, ruikt fris en naar citroen, heeft een harde gladde schil. Hij proeft super zuur. De suiker is korrelig en fijn. Die smaakt super zoet. En het water is vloeibaar, heeft geen kleur, je kan erdoor kijken en smaakt naar water. Met de citruspers hebben we zes citroenen geperst. We hadden heel wat sap dat we samen opgeslurpt hebben.

Odéon werd grote broer. Welkom en proficiat met de geboorte van Myrdin. Bij elke geboorte maken we met de groep een cadeautje. Dit keer hebben we een vlaggenslinger geknutseld. Iedere peuter mocht er zijn/ haar handjes op stempelen. Daar het stempelen zo leuk was mochten ze nog verder doen op een groot blad.

Tijdens de turnmomenten hebben we geëxperimenteerd met pittenzakjes en ballen. Er kwam ook een kleuren sorteerspel aan te pas. Een andere keer waren ze piraten , de hoepel was hun eigen boot. Hier kwamen reactie- en behendigheidsspelletjes aan bod.

Elke week brengen we na een speeltijd ook eens een bezoekje aan ons dierenpark. Ik breng steeds wat restjes brood en groen mee zodat iedereen wel iets kan geven aan de dieren. De ene peuter is al enthousiaster dan de ander om iets te geven. We blijven wel aan het hekken. Enkel wanneer het onze beurt is om de dieren een hele week te verzorgen gaan we in het park.

In de poppenhoek en beweeghoek kwam spontaan spel tot stand over de piraten. Enkele peuters deden alsof de glijbaan hun boot was. Ze stonden vanboven te roepen “ wij zijn piraten!!  Pas op daar is een haai!!  Vlug zwemmen….kom…” Daarna gingen ze eten op de mat. Er werden allerlei spullen  bij gesleurd. De volgende dag maakten ze met de stoelen een lange rij. Maud nam het voortouw . Ze waren allemaal piraten die moesten roeien. Daarna gingen ze in sluip modus naar het eiland. Zalig om zien. Ik vond het leuk om meteen enkele attributen erbij te halen. Aan de knutseltafel stempelden we met sponsjes en zwarte verf. Met het resultaat maakte ik voor elk een piratenhoed.

In hun spel deden ze ook alsof ze door de verrekijker keken. We hebben er toen enkele bekeken op het internet. Piraten hebben een verrekijker om met 1 oog te kijken. We schilderden kokers in rood en een beker met zwart. Toen alles droog was en aaneen werd gelijmd hadden we elk een echte piraten verrekijker. Met deze attributen kunnen de peuters zich nog meer inleven in hun spel.

Naar het eind van de week bekeken we enkele korte filmpjes over piraatjes. Op het forum konden jullie onze kleine stoere piraten met hun outfit al eens bewonderen.

Fotogalerij: Download foto's