Terug

kleuren

Kleuren.

Doordat we bij zovele activiteiten steeds maar met kleuren in aanraking komen zijn we wat explicieter rond de hoofdkleuren gaan werken. We behandelden één kleur per dag. Zo hadden we een rode dag, blauwe dag, gele dag en ten slotte ook een groene. Per dag maakten we verzamelingen van voorwerpen uit de klas in die specifieke kleur. We hebben ook heel veel geïdentificeerd met kleuren die we bij onszelf konden terug vinden vb. kleren, schoenen, laarsjes, …alsook met voorwerpen die we kennen van buiten de klas vb. fruit,groenten, voorbeeld kaarten van vb, auto’s, bloemen etc….

Aan de knutseltafel hebben we elke dag met één kleur geverfd. We gebruikten daarvoor verschillende technieken. ( borstels, stempel, handen, scheerkwast..) De laatste dag werkten we met behangerslijm en verf met de kleur geel en blauw. Wij kunnen toveren want toen we de twee kleuren dooreen wreven kregen we groen.

In onze spellenkast zitten ook superveel spelletjes die met kleuren te maken hebben. We speelden “ boomgaard” waarin we blauwe pruimen, groene appels, gele peren en rode kersen moeten verzamelen. “ Bonte ballonnen” is een spel met de dobbelsteen waarbij we Nijntje telkens een ballon met overeenstemmende kleur geven. We speelden individueel met de kleuren beertjes en bijhorende opdrachtkaarten. Met de kleurenstenen legden we ook opdrachtkaarten na.

We zongen een lied over kleuren bloemen en vertelden meerdere verhaaltjes. “ Kleurenkoetje”, “Jules die gaat schilderen” met papa en geen kleur kan kiezen, “ Max en de ballonnen”, “ Blauwtje en Geeltje”, …..

In de kring boven speelden we ook groepspelletjes met de grote kleurendobbelsteen alsook met de grote pimpampoen die aan elke voet kleurenringen heeft. We hadden ook een voelspel met gekleurde schijfjes die we bij de juiste dierenpuzzel moesten inpassen.

Na al deze activiteiten merk ik dat er toch al weer wat meer kindjes de kleuren kunnen identificeren, benoemen, assocïeren en toepassen in spelletjes en opdrachten.

We hadden ook twee jarigen. Proficiat aan Felia en Matteo die beiden drie geworden zijn. Zoals altijd bij verjaardagen kregen we een heerlijk traktaat van koekjes, cake en pannenkoeken. Smullen maar. Er werden kaarsjes geblazen, we zongen veel liedjes, dansten en maakten vuurwerk. De jarige kreeg een kleurrijke kroon waarbij hij zelf de stickertjes kiest en mocht ook nog de hele dag op de troonstoel zitten.

Tijdens de turnmomentjes mochten de peuters klimmen en klauteren op een toestellenomloop waarbij het accent op durf en behendigheid lag. Ze speelden ook spelletjes met de keurenhoepels en de ballen.

Fotogalerij: Download foto's