dokter/ziek zijn

Dokter / ziek zijn

Er zijn opnieuw twee nieuwe peuters ingestapt begin deze maand. Welkom Diethe en Aino. Het was weer even zoeken en aftasten voor iedereen, maar de aanpassing verliep eigenlijk vrij vlot. Het snappen van de grenzen en afspraken vergt nog wat tijd maar in het spel volgen ze al snel de andere peuters.

Het projectje rond ziek zijn en dokter heeft veel bijval. Mijn oproep naar attributen had heel wat succes. We hebben duidelijk vele ouders en grootouders in de sector werken. We kregen een overvloed aan spuitjes, maskertjes, schorten, handschoenen, verbanden, watjes, steriele doekjes, spuwbakjes, hoofdkapjes, bedlakens, pincetten, zuurstofmaskers, een stethoscoop, etc…..Onze poppenhoek werd ziekenkamer en geleidelijk aan kwamen er spulletjes bij. Er wordt super leuk in gespeeld. Over het algemeen zijn het de kinderen zelf die zieke spelen, af en toe worden ook de popjes verzorgd.

We vertelden meerdere verhaaltjes rond dit thema. “ Jules is dokter”, “ Anna in het ziekenhuis”, “Kaatje bij de dokter”, “Hopla is ziek”, …..Het ging vooral over de oortjes die worden geopereerd, de waterpokken, rode vlekjes…Dingen die ook wel bij hun leeftijd voorkomen. Ender was toevallig zelf net in het ziekenhuis geweest en pikte enorm in met zijn verhaal. Heel wat dingen waren herkenbaar.

Ik bracht een levensgrote pop in de klas . We gebruikten die eerst om alle lichaamsdelen te bekijken en te benoemen. Wanneer we ons liedje zongen mochten de peuters telkens om beurt een lichaamsdeeltje kiezen en benoemen. “ Dokter mijn ….doet pijn, heb jij een medicijn, dokter mijn …doet pijn, wat zou het zijn?” We zongen nog andere liedjes die betrekking hebben op het lichaam.” Hoofd en schouders, knie en teen…” “ Dit zijn mijn wangetjes en dit is mijn kin, dit is mijn mond…..”” Twee handjes op je benen, twee handjes in je zij…”” Klap klap in de handjes,….”

Aan de tafel hebben we eens de EHBO tas van de klassen geleegd en besproken. We hebben wondjes verzorgd met ontsmetting en pleisters, zalfjes gesmeerd , koorts gemeten….

We hebben ook de kledij van de dokter besproken en die dan aangetrokken aan onze pop. We leerden meerdere moeilijke woorden uit het doktersjargon maar stethoscoop was wel heel moeilijk hoor. Na veel herhalen lukt het sommigen wel om het uit te spreken.

Aan de knutseltafel maakten we onze eigen dokterstas en een verpleegkapje. We hebben goed geschilderd en ook gekliederd met sponsen en acrylverf.

Een hoogtepunt was wel wanneer Marit (de mama van Felia  die arts is in het ziekenhuis) op bezoek kwam in onze kring. De peuters keken er enorm naar uit. Ze heeft de kindjes op een leuke en speelse manier kennis laten maken met verschillende doktersinstrumenten. Ze had een tas bij en een grote en kleine doktersschort. Er mocht haar meteen iemand assisteren. Enkele peuters waren wat terughoudend maar de meesten  gingen op de uitnodigingen in om mee te werken. Er werd in de oortjes en de mondjes gekeken, met de stethoscoop werd het hart beluisterd, ze demonstreerde ook een bloeddrukmeter…De peuters mochten ook bij elkaar eens kijken en luisteren. Ik denk dat ze goed voorbereid zijn tegen dat ze nog eens echt naar de dokter op bezoek moeten . Wat ze zien zal al wat vertrouwd overkomen.

Na de vakantie gaan we nog wat door met “ ons lichaam ”. We hadden nog de idee om een levensgroot portret van onszelf te maken.