instappertjes

Instappers

Voor het eerst naar school?
Tips en weetjes voor ouders en hun kleuter.

Mijn kind slaapt na de middag. Kan het naar school?

Elk kind ontwikkelt zich aan zijn eigen tempo. Voor sommige kleuters is naar school gaan erg vermoeiend.
Vaak komen peuters in het begin alleen in de voormiddag.
Bij ons op school hebben we niet echt een "slaapklas". Hiervoor ontbreekt het ons aan voldoende lokalen, ruimte en plaats.

We hebben wel een rustmoment tijdends de lange middagspeeltijd.
De peutertjes die echt te vermoeid zijn, kunnen tijdens de middagspeeltijd al mee (onder toezicht) naar de peuterklas.
We hebben in totaal 10 bedjes waar ze even kunnen rusten, om dan nadien opnieuw aan te sluiten bij de rest van de klas.

Merk je dat je peuter echt nog véél slaapt in de namiddag, dan vragen we om hiermee rekening te houden.

Mijn kind draagt nog een luier. Kan het naar school?

De Boomhut verwacht dat de ouders van peuters en kleuters ernaar streven dat ze zindelijk zijn.
Alleen op deze manier kunnen wij een optimale pedagogische begeleiding geven in het kleuter.

De uren kinderverzorging per school zijn erg beperkt.
We zetten de uren kinderverzorging dan ook graag in om het rustmoment in te kunnen lassen.

Wat zal 'De Boomhut' kosten?

Wat is gratis?
Materialen en uitstappen die nodig zijn om de ontwikkelingsdoelen na te streven, zijn gratis.

Wat moet je betalen?

·      een warme maaltijd, toezicht tijdens de middag, voor- en naschoolse opvang

·      een extra uitstap of ...: die mogen samen in het kleuter niet meer dan €45 per schooljaar kosten

·      ook een boekentas, turnpantoffeltjes en gewone pantoffels (voor in de klas) moet je zelf kopen

Mijn kindje is ziek. Wat nu?

Thuisblijven of naar school?
Als je kleuter licht verkouden is, hoef je hem/haar niet thuis te houden.
Heeft hij koorts? Dan zieken kindjes het best thuis uit tot ze volledig genezen zijn.

De coronamaatregelen vragen ook om extra alert te zijn. Als een kindje ziektesymptomen heeft, neem je best contact op met de huisarts die dan bepaalt of het kindje naar school kan, moet thuisblijven of best getest wordt op covid.

Is een doktersbriefje nodig?
Is je kindje jonger dan vijf jaar, dan is een ziektebriefje niet nodig. Blijft wel handig om de school op de hoogte te brengen, dit voor de praktische dagdagelijkse klaswerking.

Is je kindje ouder dan vijf jaar (leerplichtige 5-jarigen), communiceer dan de reden van afwezigheid met de klasleerkracht. Op basis hiervan kennen we dan de juiste code toe.

Wat stop ik in de boekentas?

Stuur gerust op voorhand een mailtje naar de juf met de vraag.
peuter = kaat.vandommele@sgimpact.be

Als school voorzien wij als aanbod dagelijks vers fruit en gezonde koek.
Deze worden op het einde van de maand aangerekend op de factuur.
Op deze manier helpen we actief mee aan het milieu (geen verpakkingen).

Om te drinken geef je een drinkfles mee met water.
(= waterbeleid op school)

In de klas dragen we pantoffeltjes.

Een must, sjaal, trui, jas, ... gaan minder snel verloren als je de naam van je kind erin schrijft.

Hoe bereid ik mijn kind voor op de eerste schooldag?

Op weg met 5 tips:

1.   Laat je peuter een paar keer bij familie of vrienden spelen.
Zo went het aan spelen zonder mama of papa.

2.   Kom met je kindje eens kijken in de peuterklas.
Vraag gewoon eens aan de school wanneer dat kan.

3.   Vertel geregeld over de klas.

4.   Maak duidelijk wat er de eerste schooldag zal gebeuren. Zet de boekentas al klaar!
Oefen al eens met hem open en dicht te doen. Laat je kindje al eens drinken uit de drinkfles of iets lekkers eten uit de brooddoos.

5.   Hang een aftelkalender op. Doorstreep samen de dagen tot de eerste schooldag.